Ny medlem?

Information till dig som är ny medlem eller funderar på att köpa lägenhet i Bostadsföreningen Standard upa.

 

Välkommen till Bostadsföreningen Standard upa!

Bostadsföreningen Standard upa är gammal med stadgar från 1926 (stadgarna reviderades 2018) då föreningen bildades för att bygga den fastighet som vi nu tillsammans äger. Vår strävan är, och har varit, att ha ett så bra boende som möjligt till en låg kostnad. Det kan vi bland annat åstadkomma genom att vi sköter om fastighetens utrymmen och utrustning på bästa möjliga sätt.

Föreningen bildades enligt gamla regler som är att likna vid en ekonomisk förening. Detta innebär bland annat att reglerna för vårt medlemskap, ägande och boende styrs av föreningens stadgar. Vi har därmed ett stort självbestämmande, vilket gör det extra viktigt att så många medlemmar som möjligt engagerar sig i skötseln av våra gemensamma tillgångar och föreningens arbete. För dig som är ny i föreningen eller som står i begrepp att köpa en bostad och ansöka om medlemskap är det därför extra viktigt att läsa stadgarna.

I en gammal förening som Bostadsföreningen Standard upa finns det mycket tradition som vi vill bevara samtidigt som förnyelse är viktigt för vår gemensamma trevnad och för vår strävan att uppfylla moderna krav på boendet och för vår ekonomi.

Några punkter som är värda att nämna kring medlemskap och köp av lägenhet

För att köpa lägenhet i Bostadsföreningen Standard upa måste du bli medlem i föreningen. Ansökan ska skickas till styrelsen innan köpet av lägenheten avslutas. (Blanketten kan fås från styrelsen eller via hemsidan.) Vanligast är att någon eller några från styrelsen träffar den som ansöker om medlemskap och att beslut om medlemskapet tas på nästkommande styrelsemöte. Inträdesavgiften för medlemskap i föreningen är 1,5 % av köpeskillingen för lägenheten.

Sälja lägenhet och utträde ur föreningen

Vid försäljning av lägenheten ska detta alltid annonseras i fastigheten. De flesta mäklarna känner till denna regel och åtar sig att sätta upp annonserna i trapphusen. Som medlem har du alltid företrädesrätt (så kallat hembud) till köp av en utannonserad lägenhet i föreningen. Detta innebär att medlemmen kan köpa till samma pris som högstbjudande extern intressent. Den som redan är medlem och köper en annan lägenhet betalar ingen ny inträdesavgift.

Ombyggnation

Många vill modernisera sina lägenheter då den ursprungliga standarden inte motsvarar dagens krav. Det mesta innanför väggarna sköter den enskilde medlemmen själv och det är bara vid större ombyggnation eller större renovering som styrelsen måste kontaktas. Föreningen är välvilligt inställd till detta och tillåter ändringar som utförs på ett yrkesmannamässigt sätt.

Tidigare har vi drabbats av vattenskador och andra komplikationer i samband med ombyggnader, vilket fått till följd att försäkringspremier och självrisk vid skada ökat drastiskt. Oftast har skadorna uppstått genom dåligt utfört arbete och undermåligt materialval. Det är därför viktigt att påpeka att det alltid är medlemmen som äger bostaden som är ansvarig för eventuella skador som uppstår genom att ombyggnad har gjorts eller genom bristande underhåll av lägenheten. Detta gäller även om en tidigare ägare har utfört ombyggnad som senare ger skador på fastigheten och på angränsande lägenheter. Därför rekommenderas att besiktning görs i samband med köp och övertagande av lägenhet. Stammar och gemensamma rör samt gemensamma elinstallationer är givetvis föreningens ansvar. Vid ombyggnation som innebär ändringar av el, VVS, ventilation, våtutrymmen och ändringar av väggar måste alltid styrelsen kontaktas i förväg. I det fall som styrelsen inte anser sig kunna bedöma arbetet utser styrelsen en besiktningsman som får till uppgift att följa bygget och säkerställa att detta sker enligt gällande byggnormer och kvalitetskrav. Kostnader för besiktning betalas av medlemmen.
Givetvis måste bygglov sökas i förekommande fall.

Gård och trädgård

Vi har valt att i möjligaste mån bevara gården i det skick som den ursprungligen var planerad. Det finns ett antal platser och bersåer där man kan sitta med kaffe, mat eller bara umgås på sommaren.
Grilla kan man göra med egen grill om man säkert vet att ingen störs av rök och os från grillen.

Den del av gården där vi rör oss mest är grusad och krattas regelbundet sommartid. Skötsel av gård och gräsytor görs av en entreprenör men vissa blommor och rabatter sköts av intresserade medlemmar.

Någon gång kan man behöva köra in med bil på gården för att lasta tunga saker men parkering på gården är inte tillåten. För allas trevnad stängs alltid alla grindar, ytterdörrar och dörrar till bodar när de inte används.

Sopor och sophämtning

Soptunnor och utrymme för återvinning finns i och i anslutning till gårdshus utanför uppgångarna B till D. Vi tillämpar sopsortering med hushållssopor, kompost, glas, tidningspapper, förpackningsplast, glödlampor och batterier. Förpackningspapper, kartong, elapparater och övriga grovsopor lämnas på någon av kommunens återvinningsanläggningar. Där kan privatpersoner lämna olika typer av grovsopor utan kostnad.

Bredband och TV

Bredband och ett basutbud av tv-kanaler via Telia ingår i månadsavgiften. Trådlös router till Wi-Fi och tv-box ingår. För den som vill ha fler kanaler kan separata avtal träffas.
I samband med överlåtelse av lägenhet ska utrustning för bredband och digital TV överlämnas till nye ägaren. Utrustningen är föreningens egendom.

Gemensam el

Föreningen köper in gemensam el. Därefter fördelas den på medlemmarna efter förbrukning. Slutavläsning görs i november varje år

Försäkring

Varje medlem tecknar sin egen hemförsäkring.
Föreningen har en kollektiv ”bostadsrättsförsäkring” hos Länsförsäkringar. Det innebär att medlemmar inte behöver teckna bostadsrättsdelen i hemförsäkringen. Själva hemförsäkringen måste dock varje medlem teckna själv.(Se länkar nedan.)

Övernattningsrum och bastu

Under 2015 färdigställdes ett övernattningsrum i föreningen. Det kan medlemmar hyra kortare tid för att underlätta att ha övernattande gäster.

I källaren till uppgång A finns en bastu som medlemmar kan boka och använda utan kostnad.

Gemensamma städdagar

Vår och höst har föreningen en gemensam städdag där alla medlemmar förväntas delta. En förmiddag där varje uppgång får ett eget ansvarsområde som innebär alltifrån att ta ut, eller in, trädgårdsmöbler till städning av vindar och källare. Vi brukar avsluta med fika och korvgrillning.

Tvättstugor

Fyra tvättstugor finns i fastigheten. Vi använder ett system med så kallade ”pluppar” för tidsbokning och det är möjligt för alla att använda vilken som helst av tvättstugorna.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av oss själva i respektive uppgång. Det är viktigt att komma överens med de övriga boende i trapphuset om hur städningen skall göras. För att hålla snyggt och trevligt och av brandskyddsskäl får inget förvaras i trapphuset, utöver den sedvanliga dörrmattan.

Vindar och källarförråd

Till varje lägenhet hör både källarförråd och vindsutrymme. Numren på förråd och källare ska stämma överens med numret på lägenheten. Det är inte tillåtet att överlåta dessa utrymmen. I samband med försäljning meddelar styrelsen den nya medlemmen om vilket förråd och vindsutrymme som hör till lägenheten.